Stemmen op de ZT500

Sylvia Winthorst 18/02/2023

Boodschappenlijstjes, “To-do” lijstjes, verlanglijstjes en dan ook nog een bucket-list. Ik ben soms een tikkeltje chaotisch en lijstjes geven mij structuur en richting. Op mijn “To-do” lijstje van afgelopen week stond dikgedrukt: STEMLIJST ZAANSE TOP500 INVULLEN! Waarom dikgedrukt? Omdat van alle lijstjes samenstellen, een muzieklijstje maken het allerleukste is om te doen. Je trakteert jezelf op mooie liedjes uit jouw muziekgeheugen en bedenkt welke (Zaanse) artiesten er niet op jouw lijstje mogen ontbreken.

Een (Zaans) muzieklijstje maken werkt als een teletijdmachine. Zo reisde ik terug in de tijd en zong ik weer verliefd mee met Roberto Jacketti en zijn scooters. Herinnert Henny mij aan mijn hossende voorpagina foto in het Noordhollands dagblad. Roept Viva Hollandia van Wolter Kroes mooie voetbalherinneringen op aan het EK van 2008. En hoe vaak heb ik op een feestje wel niet geprobeerd om Janne Jansen zijn vrouw van het Dak af te zingen? Hoe hard we ook zongen samen met Harry en hoe vaak we haar ook hebben gewaarschuwd. Ze zit er volgens mij nog steeds.

Ben je net verliefd dan lig je samen met Wolter de hele nacht te dromen. En zitten er deuken in je relatie of denk je terug aan een pijnlijke “break up”, dan zet je “House for sale” op van Margriet Eshuijs met de prachtige tekst “All things you try to fix, the roof still leaks, the door still teaks”.

The Surfers herinneren mij aan de windsurfmanie uit de jaren 80 met helden als Robbie Nash en onze eigen Stephan van de Berg. Toen hadden we nog geen kites maar surfte je nog gewoon in je zwembroek op “een deur”. En dat je zelfs op een deur olympisch kampioen kan worden, bewees Stephan in 1984. 

En zo roept ieder liedje een herinnering op of geeft het je een bepaald gevoel en blijken we rondom de Zaan meer talent te hebben dan je misschien zou denken.

Mijn Zaanse favoriet kiezen is niet zo moeilijk. Met stip op 1 is dat Huub van der Lubbe. Het afgelopen jaar deed hij voor de laatste keer “het licht uit” tijdens de afscheidstournee van De Dijk. Het doet nog steeds een beetje pijn dat we nooit meer samen kunnen “Dansen op de Vulkaan” maar wat hebben we al die jaren genoten van deze fantastische band!

Naast terugreizen in de tijd, ontdek je bij het samenstellen van muzieklijstjes soms ook weer een nieuwe parel. Op de flyer van de Zaanse Top500, zag ik ook een aantal onbekende namen staan. Eentje daarvan was Lorena + The Tides. In de winter fiets ik graag over het strand langs de vloedlijn. Afgelopen zondag had ik tijdens mijn fietstocht het album “Open Sea” op mijn oortjes. Terwijl de vloed opkomt, hoor ik Lorena zingen over “The King of the Ocean”. De song neemt mij mee de diepte in.

Take a deep breath
Going under
I wonder
About places that I never knew

Deze mooie tekst doet mij denken aan één van mijn mooiste vakanties. In Egypte dook ik samen met een vriendin de diepte in en ontdekten wij een schitterende onderwaterwereld. Het album Open Sea opent een schatkistje met mooie herinneringen en weerspiegelt de klanken van de zee. Lorena + The Tide valt dus wat mij betreft in de categorie: nieuwe Zaanse parel. Wie is jouw Zaanse parel of welke andere muziek zet jij graag namens de Zaankanters in deze muzieklijst? Neem even de tijd om te stemmen. Het is zo leuk om te doen!

Luister live

On air: Zaanse Top 500 Non-stop

Kijk en luister live

Zaanse Top 500 2024

Bekijk de lijst →

De Zaanse Top 500 wordt u aangeboden door:

Copyright © 2024 Zaanse Top 500