Pop quiz

Sylvia Winthorst 08/03/2023


“In welke molen draaien we allemaal ons eigen rondje mee?”

Op de Facebookpagina van de Zaanse Top 500, zag ik dat er op vrijdag 17 maart a.s. een pop quiz op de planning staat. Altijd leuk om met een team te strijden tegen andere teams en je hersens te pijnigen omdat die ene titel of artiest je maar niet te binnen wil schieten.

“De Mallemolen”, lukt dan nog wel maar dat dit lied gezongen werd door Hedy Lester. Ik had geen idee.

En zo ging ik op zoek naar een paar (Zaanse) pop quiz vragen/muziekfeitjes. Als ik wil meedoen dan is een goede voorbereiding, tenslotte het halve werk: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid! Geen idee of deze pop quiz een Zaans tintje zal hebben maar ik acht die kans groot dus ben ik mij gaan verdiepen in Zaanse muziekfeitjes. Hopelijk zit er geen spoiler bij of maai ik het gras nu weg voor de voeten van de quizmasters. Uiteraard geef ik hier geen antwoorden weg en mocht er wel een vraag tussen zitten die de quizmasters willen gebruiken dan moet de eindredacteur van deze Facebook-pagina maar een stukje censuur toepassen.

Voor de liefhebbers een paar oefenvragen die ik zelf heb bedacht (in een volgend leven kan ik ook altijd nog quizmaster worden 😉):

Welke Spaanse vogel vliegt in het lied van George Baker de zon tegemoet?

Welke cabaretier zong een lied over de Zaan waar dit 1 couplet van is?

“Ik heb de Zaan nog nooit bezongen,
Die nauwelijks stromende rivier.
Waar ik in zwom als jongen,
Tussen ijsberen en ’t wier”.

Een prachtig lied over de Zaan maar dat daar ooit ook ijsberen in gezwommen hebben, dat is nieuw voor mij. Dat was vast lang, lang geleden voordat er ook maar iets bekend was over klimaatverandering ………….. en we nog dicht tegen de ijstijd aan zaten. Dat is gelijk een tip. Deze cabaretier is dus niet van generatie X, Y of Z.

Welk cabaret duo maakte een lied over de geuren van de Zaanstreek?

Dit is een lastige want dit liedje is niet terug te vinden op Spotify, heeft nooit in de hitlijsten gestaan en is niet bekend bij het grote publiek. Wel leuk trouwens om dit lied op te zoeken op Youtube want de tekst van dit nummer is voor iedere Zaankanter even herkenbaar. Je sluit je ogen, ruikt de cacao-, linoleum- en zetmeellucht en voelt je helemaal thuis 😊

Tijdens het weekend van de Zaanse top 500 komen er tijdens de pop quiz en de uitzenddagen vast een heleboel leuke (Zaanse) muziek anekdotes voorbij. Ik ben geen ster in muziekfeitjes maar kan gelukkig wel vaak alles blind meezingen. Van quilty pleasure tot muziekparel, van smartlap, rock tot klassieker. Zolang ik geen titel of uitvoerend artiest hoef te noemen en alleen maar mee hoef te zingen gaat het goed. Helaas voor mijn teamgenoten is de zangkwaliteit dan weer net iets waarin ik minder uitblink. Maakt niet uit. Ieder zijn talent! Wil je nog meedoen met de pop quiz op vrijdag 17 maart a.s. in de Kwaker? Geef je dan snel op via popquiz@zaansetop500.nl met een team van max. 5 a 6 personen. Wees er snel bij want vol is vol!

Luister live

On air: Zaanse Top 500 Non-stop

Open de player in een nieuw venster

Zaanse Top 500 2023

Bekijk de lijst →

De Zaanse Top 500 wordt u aangeboden door:

Copyright © 2024 Zaanse Top 500